Turno smučanje

Tu je shranjenih nekaj mojih zapiskov o turnem smučanju, ki jih dajem v javno branje. Marsikaj je povedano slabo, marsikaj najbrž napačno, marsičesa pa sploh ni. Tudi izbor tur je povsem subjektiven. Kvaliteta slik je omejena z razpoložljivo tehniko, obseg zapiskov pa z razpoložljivim časom (ki ga je vedno premalo!).

Vse, ki to berete prosim, da mi pošljete svoje pripombe, mnenja ali predloge.

France Sevšek (france@biofiz.mf.uni-lj.si)


V delu Če šumniki na zaslonu nimajo povšečnega videza, potem lahko izbereš drugačen način slovenskega zapisa črk.

(ISO Latin 2) (IBM CP 852) (Microsoft CP 1250) (JUS I.B1.002) (CSZ)Abeceda turnega smučanja

Opisi turnih smukov


Kaj je turno smučanje?

Pojem 'turno smučanje' označuje ture, ki jih opravimo pretežno s smučmi. Definicija ture je sicer stvar posameznika, vendar pa naj bi vsaka tura imela določen cilj (ponavadi vrh). Smučanje ob žičnicah zunaj urejenih prog seveda ne more biti tura in zato tudi turno smučanje ne! Prav tako bi najbrž težko imenovali turno smučanje vzpon po pobočju do določene višine in smučanje navzdol - posebno kadar je cilj takega početja predvsem smučanje.

Oprema

Poleg običajne gorniške opreme potrebujemo za turno smučanje smuči z ustreznimi vezmi, čevlje v katerih je mogoče kolikor toliko dobro hoditi in smučati, pse (po možnosti dva para) in srenjače (dereze za sren, tudi srenači imenovane). Pogosto potrebujemo tudi zimsko alpinistično opremo (cepin, dereze, vrv itd.).

Literatura